tisdag 20 mars 2007

Musiktermer

Om man nu inte andante vill prestissimo ta sig till biblioteket för att ta reda på hur man ska spela när det står pizzicato eller något annat knäppt? Smorzando ma non troppo - om en sådan beteckning är tänkbar. Man kan då försöka med en sammanställning av musiktermer på en sida där en kör i Linköping huserar. Och skulle man vilja ha en mer utförlig lista på engelska kan man prova här.

Lite muntrare musiktermer hittar man i ett utdrag från Uarda-akademins musiklexikon.

Muntrationer förutsätter kanske ibland en viss elakhet - som i definitionen av melodi i en annan lista över termer: "an ancient now extinct art in songwriting". Men då ska man också testa de definitioner som finns i en "musical terms misunderstood by country-western musicians". (Som exempel: "BACH CHORALE -- The place behind the barn where you keep the horses")

Någon praktisk användning av dessa senare listor kanske man inte har, men de kan vara rätt tonsäkra ändå. Och den som hellre vill ha orden i tryckt form har väl vid det här laget hunnit fram till avdelningen Ij(x) på sin promenad - och t.ex. hittat denna bok.

Inga kommentarer: