torsdag 1 mars 2007

Jämförbart eller ojämförligt?

Att Klassika som nämnts har en del rekommendationer av inspelningar - jo, men egentligen är väl det intressanta när det görs mer eller mindre detaljerade jämförelser mellan olika inspelningar. Om det är en lämplig sysselsättning en lördagmorgon (eller förmiddag, om man ska vara pedantisk) kan det tänkas finnas delade meningar om, men CD-revyn i P2 har sina fördelar.

Särskilt gäller det då den del av programmet som kallas Vägvisaren, där man varje gång gör just jämförelser av ett antal olika inspelningar av ett och samma verk. Det som finns kvar i arkivet på sidan är (om man går via förteckningen över kompositörer) sedan den CD som blev den rekommenderade. Men under rubriken "Tidigare program" finns omnämnda också de andra.

Som när Tom Sandberg fann att Robert Kings framförande av Monteverdis Mariavesper var det som mest tilltalade honom vid en jämförelse med tre andra, i programmet för några veckor sedan. Och det som är det behändiga med ett bibliotek är då att man ofta kan hitta flera olika inspelningar av ett verk (här finner man i det här fallet tre) och därför inte behöver nöja sig med att kalla just den inspelning som man vant sig vid för ojämförlig.

Inga kommentarer: